Een goed matras is ontzettend belangrijk. Nog belangrijker wordt het, als u al last heeft van rugklachten. Een goed matras verbetert uw nachtrust. Wanneer u rugklachten heeft, moet het matras de spieren in uw rug ontlasten waardoor de klachten kunnen afnemen. Niet elk matras is in staat de rugspieren te ontlasten en de rugklachten te verminderen. Sommige matrassen kunnen uw rugklachten zelfs verergeren. In dit artikel leggen we uit aan welke eisen een geschikt matras tegen rugklachten moet voldoen.

Aanpassend vermogen van het matras

Allereerst moet matras een goed aanpassend vermogen hebben. Dit houdt in dat het matras zich aanpast aan de contouren van het lichaam. Zo zakken de schouders en heupen net iets verder weg in het matras om de juiste houding van de rug te realiseren. Deze houding wordt ook wel de dubbele S-houding genoemd. Bij deze houding worden de spieren in de rug ontlast waardoor de rug kan uitrusten. Juist voor mensen met rugklachten is dit ontzettend belangrijk, omdat dit het herstel versnelt.

Hoewel er veel materialen zijn waarvan matrassen worden gemaakt, is er maar één materiaal dat geschikt is wanneer u rugklachten heeft. Dit materiaal is traagschuim. Traagschuim is ontzettend comfortabel en past zich bovendien goed aan het lichaam aan, waardoor die juiste houding wordt gerealiseerd. Pocketveren is bijvoorbeeld geen goed materiaal, omdat dit materiaal zich niet goed kan aanpassen aan het lichaam.

Drukherverdeling

Een tweede essentiële eis bij een goed matras tegen rugklachten is een perfecte drukherverdeling. Hiermee wordt de mate waarin het matras de druk op het lichaam reduceert bedoeld. Wanneer de druk volledig gereduceerd wordt, zult u een goede, ongestoorde nachtrust krijgen. Wanneer de druk niet volledig gereduceerd wordt, ontstaan er piekdrukken op het lichaam. Deze piekdrukken zult u ervaren als pijnlijk en vervelend, waardoor u veel gaat draaien in uw slaap. Dit houdt u dan onnodig uit uw slaap. Echter zijn deze piekdrukken niet alleen onprettig, ze vergroten ook de kans op schade aan de zenuwbaan. Bij rugklachten specifiek zijn deze piekdrukken erg vervelend, omdat u rug al gevoeliger is voor pijn dan bij mensen die geen rugklachten hebben. Wanneer en dan een piekdruk op uw pijnlijke rug ontstaat, zal de pijn alleen maar toenemen.

Net als bij het aanpassend vermogen, is er maar één materiaal perfect in staat om de druk te reduceren tot nul. Dit materiaal is tevens traagschuim. Dit materiaal wordt onder andere gebruikt in ziekenhuizen om doorligwonden bij een langdurig ziekte bed te voorkomen. Latex is ook een product dat de druk kan verlagen, alleen zal een latex matras nooit de druk volledig reduceren.

Ondersteuning

Een goede ondersteuning is ontzettend belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat de spieren in uw lichaam niet hoeven te werken om uw lichaam omhoog te houden. Het matras moet het lichaam als het ware dragen. Een matras heeft bijvoorbeeld een slechte ondersteuning als het een kuil heeft. Door die kuil zal uw lichaam niet in de juiste houding komen te liggen en moeten uw spieren aanspannen om u omhoog te houden. U zult begrijpen dat uw rugklachten hier alleen maar van kunnen verergeren.Toch kan een slechte ondersteuning ook onzichtbaar zijn: er hoeft niet altijd sprake te zijn van een kuil bij een matras met een slechte ondersteuning.

Hoewel traagschuim een erg goed materiaal is, biedt het u geen goede ondersteuning. Hiervoor is een combinatie met een ander materiaal nodig. Een materiaal dat uw lichaam perfect ondersteunt, is koudschuim. Koudschuim wordt vaak gecombineerd met traagschuim, omdat deze combinatie voldoet aan alle drie de eisen van een goed matras bij rugklachten.

Nu u weet aan welke eisen een goed matras tegen rugklachten moet voldoen, kunt u met genoeg kennis opzoek gaan naar het beste matras.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel