Een nieuw matras is tegenwoordig zo aangeschaft, dit kan zowel in fysieke winkels als via webshops. Vooraf doet u waarschijnlijk veel onderzoek naar het juiste matras. Hierbij speelt de densiteit van het matras mee, het aanpassend vermogen en ook zeker de ondersteuning. Helemaal wanneer u last heeft van rugklachten. Iets waar maar weinig mensen rekening mee houden, is de manier waarop het matras geleverd wordt. Hoewel u hier in eerste instantie niet aan denkt, is dit wel degelijk erg belangrijk. Een matras kan namelijk op twee manieren worden geleverd: opgerold in een kleine doos, of in zijn originele vorm in een grote doos. In het geval van een opgerold matras kan dit de kwaliteit van het matras ernstig verminderen, iets wat grote consequenties kan hebben als u rugklachten heeft. In dit artikel vertellen we u hoe dit komt.
De productie van een opgerold matras
Allereerst wordt alle lucht uit het matras onttrokken, waardoor deze dus vacuüm wordt verpakt. Op deze manier kan een groot tweepersoonsmatras van soms wel 23 cm dik, worden verdunt tot slechts enkele centimeters dik. Direct nadat alle lucht uit het matras is onttrokken, wordt het matras opgerold om te voorkomen dat er nog lucht bij kan komen. Zo wordt een matras gemakkelijk als een kleine rol verpakt. Dit is erg gunstig voor de producent, omdat hij hierdoor minder geld kwijt is aan opslag en transport. Echter is dit proces minder gunstig voor de consument, omdat er vele nadelen kleven aan het vacuüm verpakken van matrassen, helemaal wanneer u juist een hoogwaardig matras nodig heeft voor uw rugklachten.

De nadelen van een opgerold matras
Zoals hierboven al kort benoemd zitten er voornamelijk nadelen aan het oprollen van matrassen voor de consument. Allereerst blijft het matras gedurende opslag en transport langere tijd samengeperst. Als gevolg hiervan verdunt het matras makkelijk enkele centimeters. Doordat de celwand verdunt, beschadigd de celwand van het matras. De celwand zorgt voor de goede structuur van het matras. Wanneer de celwand dus beschadigd raakt, raakt ook de structuur van het matras beschadigd. Doordat het matras zijn structuur verliest, zal de veerkracht afnemen en daarmee ondersteuning verslechteren. Hierdoor kan het matras het lichaam dus niet goed ondersteunen waardoor de spieren moeten aanspannen. Hierdoor komen de spieren in de rug niet tot rust, wat kan zorgen voor verergering van bestaande rugklachten.
Naast een mindere mate van veerkracht heeft een opgerold matras een slechte celstructuur. Dit is problematisch, omdat de vochtdoorlatendheid en temperatuur regulatie dan verslechterd. Wanneer een matras geen goede open celstructuur heeft, kunt u het dus heel warm krijgen. Ook zal eventueel zweet of vocht ophopen in het matras. Dit kan voor schimmel zorgen, wat de levensduur van het matras ernstig verkort. Een bijkomend nadeel van het oprollen en vacuüm verpakken van matrassen, is de vieze lucht die vrijkomt wanneer u het matras uit de verpakking haalt. Dit kan komen door de gebruikte materialen in de fabrieken. U zult het matras erg lang moeten laten luchten om van de geur af te komen. Nog een nadeel van opgerolde matrassen is dat het heel lang duurt voordat het matras in zijn oorspronkelijke vorm terugkeert. Hierdoor moet u dus wel 3 dagen wachten tot u op het matras kunt slapen. Gaat u toch al eerder op uw matras liggen, dan riskeert u dat het matras niet meer verder ‘rijst’, wat de kwaliteit van het matras benadeeld.
Conclusie: wel of geen opgerold matras aanschaffen voor rugklachten
Zoals u hierboven heeft kunnen lezen, kleven er vervelende nadelen aan een opgerold, hoogwaardig matras tegen rugklachten. Als u verzekerd wil zijn van een kwalitatief goed matras, kunt u beter niet kiezen voor een opgerold matras.