Wanneer u stijf, vermoeid en met rugklachten uit bed komt kan dit veel verschillende oorzaken hebben. Als u al een aantal jaar op een matras slaapt kan het komen door kuilvorming in het matras. Kuilvorming kan bij veel matrassen voorkomen van verschillende materialen. Wanneer de kuilvorming eenmaal is ontstaan, kan dit zorgen voor verschillende complicaties. Het kan bijvoorbeeld zorgen voor verschillende slaapproblemen en klachten.

In dit artikel wordt er gekeken naar wat kuilvorming precies is, wanneer we van kuilvorming spreken, wat voor effecten het kan hebben, hoe het voorkomen kan worden, wanneer een nieuw matras nodig is en wat de feiten en fabels zijn van kuilvorming. Zo weet u alles wat u moet weten over kuilvorming in uw bed.

rugklachten en kuilvorming

Wat is kuilvorming?

Kuilvorming staat ook wel bekend als nestvorming. Hoe langer u in een bed slaapt, hoe meer u kan wennen aan hoe het bed ligt. Over de jaren heen gaat het bed zich aanpassen aan uw lichaam. Na verloop van tijd vormt er een soort afdruk van het lichaam, dit is wat we een kuilvorming noemen. Kuilvorming vindt in principe bij alle matrassen plaats, maar bij een goed matras van koudschuim en traagschuim zal dit proces een stuk minder snel plaatsvinden. Matrassen gemaakt van traagschuim en koudschuim bevatten namelijk een hoog aanpassend vermogen, ondersteuning en de juiste druk herverdeling. Wanneer u slaapt op een matras gemaakt van minder kwalitatief hoge materialen kan er snel kuilvorming plaatsvinden. Dit begint vaak met een kleine afdruk en wordt naarmate de tijd steeds heftiger en dieper. Doordat u vaker in deze kuil ligt kan het matras en uw slaaphouding ervoor zorgen dat het lichaam niet op de juiste manier ligt.

Sprake van kuilvorming?

Kuilvorming is dus een gevolg van slijtage. Dit komt vaak voor bij matrassen waarbij het aanpassend vermogen minder goed is. Het aanpassend vermogen is in hoeverre het matras zich aanpast naar uw lichaam. Wanneer u slaapt op een matras met een goed aanpassend vermogen, zakt u op de juiste manier in het matras waardoor de wervelkolom in een natuurlijke houding komt te liggen. Wanneer een matras zich niet goed vormt naar het lichaam, zal u minder goed op een matras inzakken en ontstaat er sneller een afdruk van het lichaam.

Effecten van kuilvorming

Wanneer er kuilvorming aanwezig is in een matras of een topmatras, dan kan dat verschillende effecten met zich meebrengen. Vaak is het zo dat men tijdens het slapen steeds meer richting de kuil gaat liggen, zowel bewust als onbewust. Dit is omdat de kuil in het matras het laagste punt is in het matras.

Wanneer er een afdruk in het matras ontstaat kan het ook zorgen voor fysieke klachten in bijvoorbeeld de rug, nek, schouder, heup en anderen problemen. Ook kan het er voor zorgen dat u minder diep slaapt en dat men meer draait in de slaap. De fysieke klachten worden veroorzaakt doordat iemand niet in de juiste houding kan liggen wanneer er sprake is van kuilvorming. Daarnaast draait men meer tijdens het slapen omdat het lichaam (onbewust) niet goed ligt. Wanneer u tijdens het slapen veel draait zorgt dat voor een minder diepe slaap.

Kuilvorming voorkomen

Het voorkomen van kuilvorming is vaak erg lastig, hoe snel er kuilvorming ontstaat is afhankelijk van het gewicht, de hoeveelheid dat er op bed gelegen wordt en het type matras dat u heeft. Doorgaans kan het proces een beetje worden tegengegaan door het matras eens per maand om te draaien. Het matras kan omgekeerd worden van hoofdeinde naar voeteinde en van boven naar onder. Vaak helpt dit bij het in model houden van een matras. Er zijn bepaalde matrassen waarbij dit niet nodig is, dit zijn vaak matrassen met een combinatie van traagschuim en koudschuim.

rugklachten en kuilvorming

Nieuw matras

Een matras met een hoge kwaliteit gaat doorgaans 8 tot 10 jaar mee, hierbij kunt u dan vooral denken aan de matrassen van Decupré. Dit zijn dan wel matrassen met een hele hoge kwaliteit. Andere matrassen van een mindere kwaliteit gaan doorgaans 3 tot 4 jaar mee. Dat is het moment dat het aanpassend vermogen afneemt en dat er kuilvorming begint te ontstaan. Wanneer het matras begint door te zakken wordt het tijd om te kijken naar een nieuw matras.

Als u opzoek bent naar een nieuw matras is het goed om te kijken naar matrassen met een combinatie van traag en koudschuim. Het traagschuim heeft een hoog aanpassend vermogen waardoor het matras zich goed aan kan passen aan het lichaam. Ook heeft traagschuim vaak een betere drukherverdeling waardoor er niet teveel en te weinig tegendruk uit het matras komt. Wanneer een matras een goede drukherverdeling en een goed aanpassend vermogen heeft is de kans op kuilvorming veel minder groot. Het koudschuim onder het traagschuim zorgt voor een betere ondersteuning. Benieuwd naar de aanbieders van kwalitatief goede matrassen? Neem dan hier een kijkje.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel