Van nature is de wervelkolom recht. Alle ruggenwervels liggen dan in één rechte  lijn. Bij mensen met scoliose is dit echter niet het geval. De wervelkolom is bij scoliose vervormd en bevat zijdelingse krommingen. Scoliose kan op verschillende manieren ontstaan. In de meeste gevallen is het aan aangeboren afwijking aan de wervelkolom. Echter kan scoliose ook ontstaan in de pubertijd, of zelfs door een verkeerde houding. Scoliose kan vervelende gevolgen hebben en gepaard gaan met pijn. In dit artikel vertellen we u iets meer over scoliose en wat voor impact  scoliose kan hebben op uw nachtrust.

Wat zijn de symptomen van? 

De meeste mensen met scoliose ervaren voornamelijk pijn in de rug. Deze rugpijn ontstaat vaak bij het voorover buigen, maar kan ook ontstaan bij langdurig zitten, liggen of zelfs staan. Ook kan deze aandoening in enkele gevallen de werking van de longen belemmeren, waardoor je last kunt krijgen van ademhalingsklachten. Daarnaast komt vermoeidheid ook vaak voor.

Wat kun je zelf het beste doen?

Scoliose gaat helaas niet vanzelf over. In ernstige gevallen is een operatie onvermijdelijk, maar dit brengt wel veel risico met zich mee. Daarom heeft in veel gevallen een alternatieve behandeling de voorkeur. Vaak wordt met deze behandelingen voorkomen dat de scoliose ernstiger wordt. Ook kun je thuis zorgen dat de klachten die je van de aandoening ervaart zo beperkt mogelijk blijven. Dit kan onder andere door middel van oefeningen om de rug soepel te houden. Het is vooral erg belangrijk om te zorgen dat je rugspieren de kans krijgen om te kunnen rusten ’s nachts. Dit doe je op een matras dat je lichaam goed ondersteunt en zich tegelijkertijd goed vormt naar de vorm van de wervelkolom. Hoewel dit aanpassend vermogen er niet voor zal zorgen dat de wervelkolom in de juiste houding komt te liggen, maakt een matras met een goed aanpassend vermogen het wel een stuk comfortabeler om op de rug te liggen.

Slapen-met-scoliose

Welke invloed heeft de nachtrust op scoliose?

Goed slapen is voor iedereen belangrijk. Wanneer je scoliose hebt is dit zelfs essentieel, zeker omdat dit vaak gepaard gaat met rugpijn en vermoeidheid. Om goed te kunnen slapen is een goed matras erg belangrijk. Allereerst is het voor rugpijn erg belangrijk dat de spieren rondom de wervelkolom kunnen ontspannen ’s nachts.  Zo krijgen de spieren de kans om te ontspannen en zal de rugpijn geleidelijk afnemen. Vanzelfsprekend is een algemene goede nachtrust essentieel. Omdat scoliose vaak gepaard gaat met vermoeidheid, is het erg belangrijk om gemiddeld 8 uur per nacht te slapen. Zo komt zowel uw lichaam als uw geest tot rust en kunt u uitgerust aan de dag beginnen.

Welk matras is het beste voor scoliose?

De keuze van een matras kan lastig zijn.  Dit komt omdat er tegenwoordig enorm veel verschillende matrassen op de markt zijn. Wanneer u scoliose heeft is het erg belangrijk om op zoek te gaan naar een kwalitatief hoogwaardig matras. Zo kunt u bijvoorbeeld kijken wat voor matrassen er in de ziekenhuizen gebruikt worden, omdat deze aan allerlei strenge eisen moeten voldoen. Ziekenhuizen maken bijvoorbeeld in hun matrassen alleen maar gebruik van de combinatie van traagschuim en koudschuim. Traagschuim is van nature enorm comfortabel materiaal dat zich enorm goed naar uw eigen lichaam vormt. Voor mensen met scoliose is dit erg belangrijk, omdat dit het comfort aanzienlijk verhoogt. Koudschuim daarentegen zorgt ervoor dat uw lichaam voldoende ondersteund wordt. Zo hoeven de spieren dit niet voor u te doen, maar neemt het matras deze taak gedurende de nacht over. Zo staat u fit en uitgerust op. Andere materialen zoals pocketveren of latex zult u daarentegen in een ziekenhuis of zorginstelling nooit tegenkomen, dit is daarom ook zeker af te raden wanneer u scoliose heeft.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel