Een slechte rug is een veelvoorkomend fenomeen. Naar schatting van het RIVM hebben twee miljoen Nederlanders last van rugklachten of nekklachten. Dit is een behoorlijk aantal. Een slechte rug heeft een grote invloed op het dagelijkse leven. Vaak worden de pijnklachten bij een slechte rug erger gedurende de dag. Toch staan ook veel mensen op met rugpijn. Dit doet vermoeden dat het matras hier een rol bij speelt. Een goed matras kan voor mensen met een slechte rug te pijn gedurende de dag verzachten. Ook zal een goed matras ervoor zorgen dat u niet meteen uw rug voelt wanneer u ‘s ochtends uit bed stapt. In dit artikel leggen we uit wat voor eigenschappen een geschikt matras voor mensen met een slechte rug moet hebben.

Welke eigenschappen moet een matras voor mensen met een slechte rug hebben?

Wanneer u opstaat met rugpijn, dan zou dat zomaar eens aan uw matras kunnen liggen. Een van de belangrijkste fucnties van een matras is het aanpassend vermogen. Hiermee wordt de mate waarin het matras zich vormt naar het lichaam bedoelt. In het geval van een goed aanpassend vermogen zakken de schouders en heupen net iets verder weg in het matras. Op deze manier komt de wervelkolom in de juiste houding te liggen, zonder dat de spieren hier iets voor hoeven te doen. Deze juiste houding wordt ook wel de dubbele S-vorm genoemd. Wanneer een matras geen goed aanpassend vermogen heeft, zal de rug te recht liggen of juist te diep in het matras wegzakken. In beiden gevallen wordt de juiste houding van de wervelkolom niet gerealiseerd door het matras.

Om er toch voor te zorgen dat de wervelkolom in deze houding komt te liggen, gaan de spieren aanspannen. Hierdoor krijgen de spieren niet de kans om te ontspannen. Sterker nog, ze  gaan juist krampachtig inspannen. Het gevolg hiervan is dat u ‘s ochtends stijf of zelfs met een slechte rug uit bed stapt. Zoals u kunt begrijpen is dit geen goed begin van de dag. De kans is dan ook groot dat deze rugklachten gedurende de dag toenemen. Het is daarom essentieel om te zorgen voor een matras met een goed aanpassend vermogen.

Erg vervelend: rugklachten als u opstaat

Om een slechte rug te voorkomen of de pijn hiervan te verlichten, is een matras met een goed aanpassend vermogen het belangrijkst. Een andere belangrijke eigenschap die een matras moet hebben op pijn bij een slechte rug te voorkomen, is een goede drukherverdeling. Wanneer een matras een goede drukherverdeling heeft, zal het matras geen piekdrukken uitoefenen op het matras. Als dit wel gebeurt, zult u deze piekdrukken kunnen voelen op uw spieren en gewrichten. Niet alleen is dit een onaangenaam gevoel, het belemmert ook de doorbloeding van spieren. Vooral wanneer u al last heeft van rugpijn zult u dit als erg vervelend ervaren.

Welk matras is het meest geschikt voor mensen met een slechte rug?

Zoals we hierboven al benoemde, moet het matras een zeer goed aanpassend vermogen hebben en tevens de druk goed herverdelen. Daar komt bij dat een matras een goede ondersteuning moet bieden, zodat u niet wegzakt in het matras. Er zijn meerdere soorten matrassen die een goede ondersteuning bieden. Echter zijn er maar weinig die een heel goed aanpassend vermogen hebben. Het matras dat zich het beste aanpast aan het lichaam en tegenlijkertijd een goede ondersteuning biedt en de druk verdeelt is een matras van traag- en koudschuim.

Wanneer een matras van hoogwaardig traagschuim is gemaakt, zal deze erg goed in staat zijn om zich aan te passen naar het lichaam. Daarbij staat traagschuim bekend om haar drukverlagende werking. Dit materiaal wordt bijvoorbeeld ingezet bij mensen die langdurig liggen en last hebben van doorligplekken. Het koudschuim in dit combi-matras zorgt voor een uitstekende ondersteuning. Al met al is dit matras de beste keuze voor mensen met een slechte rug, die de pijn hiervan willen verminderen.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel