Rugklachten kunnen uw dagelijkse leven behoorlijk belemmeren. De pijn kan vaak langdurig aanhouden en zorgen voor aardig wat irritaties. Rugklachten kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Wist u bijvoorbeeld dat een slecht matras de oorzaak van uw rugklachten kan zijn, of bestaande rugklachten met een andere oorzaak kan verergeren. Bepaalde materialen in matrassen zijn de boosdoener. Pocketveer is hier één van. In dit artikel vertellen we u waarom een pocketveer matras slecht is voor mensen met rugklachten.

Wat is een pocketveer matras?

Een pocketveer matras bestaat uit kleine zakjes met veren. Rondom de kern met veren wordt vaak gebruik gemaakt van een schuimlaag.Over het algemeen geldt: hoe meer pocketveren, hoe beter. Een pocketveren matras wordt graag verkocht door verkopers, omdat er hoge marges op te behalen vallen. Hoewel er vaak wordt geclaimd dat zo’n matras een erg goede drukherverdeling heeft en een zeer goede nachtrust biedt, is het tegendeel waar.

Waarom is een pocketveer matras een slecht idee bij rugklachten?

Een pocketveer matras oefent van nature veel druk uit op het lichaam. Dit komt omdat een veer altijd in zijn originele vorm terug wil keren. Wanneer je een veer indrukt, zal hij vanzelf weer omhoog springen. Dit gebeurt ook in het matras. Het enige verschil is dat de veren niet helemaal omhoog kunnen springen wanneer u erop ligt. Toch zullen de veren gaan proberen omhoog te gaan, wat resulteert in veel druk op het lichaam. Deze druk noemen we ook wel piekdrukken. De piekdrukken zult u vooral voelen op uw spiegen en gewrichten. Wanneer u al rugklachten heeft, is dit natuurlijk ontzettend pijnlijk. Tevens kunnen deze piekdrukken de doorbloeding van de spieren belemmeren. Hierdoor kunt u, bovenop de rugkachten, ook nog eens last krijgen van slapende ledenmaten.

Naast de piekdruk die een pocketveer matras uitoefent op het lichaam, heeft het matras ook geen goed aanpassend vermogen. Dit is echter essentieel wanneer u rugklachten heeft. Het aanpassend vermogen zorgt ervoor dat de wervelkolom in de juiste houding komt te liggen. Deze houding wordt ook wel de dubbele s-vorm genoemd. In deze houding zakken de heupen en schouders net iets meer weg, waardoor de spieren in de rug kunnen ontspannen en herstellen. Hierdoor worden de rugspieren dus niet extra belast, waardoor rugklachten niet de kans krijgen om te ontwikkelen of verergeren. Als laatste is een goede ondersteuning nodig bij een goed matras. Hoewel de ondersteuning van een pocketveer matras niet fantastisch is, is het ook niet erg slecht.

Conclusie

Een pocketveermatras is geen goede keus wanneer u last heeft van rugklachten. De veren in het matras geven te veel tegendruk op de spieren in de rug, waardoor bestaande rugklachten niet de kans krijgen om te herstellen en nieuwe rugklachten eventueel de kans krijgen om te ontwikkelen. U kunt het beste kiezen voor een matras gemaakt van hoogwaardig traagschuim. In dit artikel vertellen we u daar meer over.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel