Bij rugklachten is het ontzettend belangrijk dat u op het juiste matras slaapt. Rugklachten kunnen namelijk significant verergeren wanneer u op een kwalitatief laagwaardig of ongeschikt matras slaapt. Rugklachten zijn al vervelend genoeg, het verergeren van deze klachten is wel het laatste wat u wilt. Een matras kan daarnaast een belangrijke rol spelen bij het verminderen van rugklachten. Niet elk matras is in staat dit te doen, hiervoor moet een matras bepaalde eigenschappen hebben. Daarbij is een matras geen wondermiddel en zullen uw klachten niet als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het herstel proces heeft tijd nodig. U kunt dit vergelijken met een sportschool abonnement, u zult alleen resultaat zien en voelen als u er een langere periode in investeert. In dit artikel zullen wij u vertellen welk matras het beste is om bestaande rugklachten te verminderen en toekomstige rugklachten te voorkomen.

In het kort: wat zijn rugklachten?

Rugklachten is een alomvattende term voor pijn in de rug. Deze klachten zijn te verdelen in twee groepen: aspecifieke- en specifieke rugklachten. Bij aspecifieke rugklachten is de oorzaak onduidelijk, terwijl bij specifieke rugklachten de oorzaak achterhaald kan worden. Er zijn vele soorten rugklachten. Een aantal voorbeelden zijn spit, een hernia en ischias. Klachten aan de rug zijn ontzettend vervelend en kunnen u behoorlijk belemmeren in het dagelijkse leven. Ook bij slijtage en instabiliteit van de (onder)rug kunnen rugklachten ontstaan. In de meeste gevallen moeten rugklachten vanzelf of door middel van fysiotherapie overgaan. In enkele gevallen, bijvoorbeeld bij een hernia, word er overgegaan tot een operatie.

Het belang van een goed matras

Om rugklachten te voorkomen of te verhelpen is een goed matras erg belangrijk. U brengt gemiddeld zo’n 8 uur door op uw matras, dus het belang van een goed matras moet zeker niet onderschat worden. Tijdens uw slaap is het belangrijk dat de ruggenwervel in de juiste houding ligt. Deze houding wordt ook wel de natuurlijke houding of de natuurlijke S-vorm genoemd. In deze positie komen te spieren tot rust en hoeven zich niet in te spannen. Als een matras deze natuurlijke houding echter niet weet te realiseren, moeten de spieren dit doen. De spieren moeten zich dan wel gaan inspannen om deze houding aan te kunnen nemen. Het gevolg is dat de spieren niet tot rust komen en bestaande klachten kunnen verergeren en nieuwe klachten de kans krijgen om te ontwikkelen. Daarbij bestaat de kans op schade aan de zenuwbaan als de ruggenwervel niet in de natuurlijke S-vorm ligt. Dit wilt u natuurlijk voorkomen.

Wanneer een matras een goed aanpassend vermogen heeft, zal de ruggenwervel automatisch in de natuurlijke S-vorm komen te liggen. Een goed aanpassend vermogen is dus essentieel als u klachten heeft aan uw rug! Een matras dat zich niet goed aanpast naar uw lichaam zal rugklachten alleen maar verergeren.

Aanpassend vermogen is de meest essentiële matras eigenschap voor mensen met rugklachten. Echter is het ook belangrijk dat u goed ondersteunt wordt en de druk op uw lichaam gereduceerd wordt. Dit voorkomt dat er piekdrukken ontstaan op uw delen van uw lichaam. Daarbij is er sprake van een betere doorbloeding van de spieren wanneer een matras de druk gereduceerd tot 0. 

Welk matras is het beste bij rugklachten?

Er zijn veel verschillende soorten matrassen met allen een andere werking. Zo zijn pocketveren matrassen onder consumenten bijvoorbeeld erg populair. Echter is dit niet het juiste matras wanneer u last heeft van rugklachten. Een pocketveren matras bestaat namelijk uit allerlei veren. Deze veren zijn niet in staat om zich aan te passen naar de contouren van uw lichaam en zullen de natuurlijke S-houding van de ruggenwervel niet realiseren. Daarbij oefenen veren een grote druk uit op het lichaam, omdat een veer altijd weer terug wil naar zijn oorspronkelijke vorm wanneer die ingedrukt wordt. Een ander veelvoorkomend matras is een latex matras. Ook dit matras is niet in staat zich aan de passen naar uw lichaam en zal, net als het pocketveren matras, de natuurlijke S-houding van de wervelkolom niet realiseren.

Een matras dat wel in staat is zich aan te passen naar uw lichaam, de druk gereduceerd én een goede ondersteuning biedt is het traag-en koudschuim matras. Deze combinatie is de beste keuze voor mensen met rugklachten omdat het zowel het lichaam ondersteund als het tot rust laat komen. Een voorbeeld van een matrasaanbieder met kwalitatief hoogwaardige traag- en koudschuim matrassen is Decupre.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel